Opis produktu:
Agroturystyka postrzegana jest jako jeden ze sposobów na rozwiązanie problemów obszarów wiejskich, szczególnie tych, które mają mało wydajne rolnictwo, cechują się przeludnieniem agrarnym oraz małą powierzchnią i rozdrobnieniem gospodarstw rolnych. Nie ulega wątpliwości, że taka zmiana profilu gospodarstw nie jest rozwiązaniem do zastosowania w każdej gminie czy wsi, ale szacuje się, że ponad połowa obszarów wiejskich w Polsce dysponuje warunkami odpowiednimi do rozwijania turystyki wiejskiej. Podmioty turystyczne na obszarach wiejskich przyczyniają się do ich rozwoju i poprawy sytuacji materialnej mieszkańców oraz tworzenia miejsc pracy.
Pomimo obserwowanej w ostatnich latach zwiększonej popularyzacji agroturystyki jako źródła dochodu dla ludności wiejskiej oraz sposobu wypoczynku dla mieszkańców miast obserwujemy w województwie lubelskim wahania w zainteresowaniu rolników tą formą usługi turystycznej. Z jednej strony wykrystalizowały się centra działalności agroturystycznej w powiatach położonych w obrębie Roztocza Środkowego i Wschodniego czy też w rejonach nadbużańskich, z drugiej strony obserwuje się pewną stagnację w rozwoju agroturystyki w niektórych miejscowościach i gminach. Wynika to między innymi z przewagi podaży nad popytem na ofertę agroturystyczną w niektórych gospodarstwach, jak również z pewnej bezradności rolników, nieposiadających odpowiedniego przygotowania merytorycznego do prowadzenia działalności gospodarczej, słabej znajomości uwarunkowań organizacyjnych i prawnych takiego przedsięwzięcia czy też niskiej absorpcji środków, jakie można pozyskać na rozwój działalności agroturystycznej z funduszy unijnych oraz dotacji z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Przytoczone argumenty skłoniły do podjęcia zakrojonych na szeroką skalę badań ankietowych wśród właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz rolników prowadzących konwencjonalne gospodarstwa rolne (potencjalnych właścicieli gospodarstw agroturystycznych) w wybranych powiatach województwa lubelskiego. Wyniki badań pozwoliły na opracowanie szerokiego spektrum uwarunkowań decydujących o powodzeniu działalności agroturystycznej na Lubelszczyźnie oraz uwypuklenie barier w rozwoju tej formy usługi turystycznej na obszarach wiejskich.
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024