Ebook Zapomniane klejnoty pdf
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.
Dowiedz się więcej
ebook
Wydawnictwo Biblioteka Analiz |
Data wydania 2017 |
Zabezpieczenie Znak wodny |
Produkt cyfrowy |
Opis produktu:
Autor przypomina dawno zapomniane receptury nalewek, wódek i likierów, pisze o ich historii, podaje także przepisy, tak by każdy sam mógł spróbować przygotować kordiały, eliksiry i rosolisy.
Bogumił Rychlak z zawodu jest tłumaczem i nauczycielem języka angielskiego. Jego pasją jest odtwarzanie starych, zapomnianych receptur nalewek z różnych stron Europy - z Francji, Włoch, Niemiec, Anglii. Sam stworzył też receptury takich trunków jak Żubrsinthe czy Boggy Absinthe, które oferowane są na francuskim rynku. Jest współautorem książki Nalewki nalewkarzy oraz redaktorem magazynu o mocnych alkoholach Aqua Vitae.
Słowo od autora:
"Postanowiłem zagłębić się w bogatą historię likiernictwa i wystawić na światło dzienne dawno już zapomniane mikstury, o których z sentymentu można poczytać, a przy odrobinie cierpliwości samemu sporzą-dzić w domu, mając pewność, że pije się to, co przypomina choć trochę oryginał a nie jakieś barmańskie sznapsy niewiadomej proweniencji.
Jako że książka traktuje o historii trunków, które istniały, można je było kupić i były produkowane do pewnego momentu, w poszukiwaniach źródeł skupiłem się głównie na poradnikach wydanych na potrzeby przemysłu likierniczego, czyli pisanych dla osób z branży. Najstar-sza książka pochodziła z 1744, najmłodsza z 1920 roku, zaś większość z początku i końcu XIX wieku. Były to najbardziej miarodajne źródła. Posiłkowałem się również cennikami, wspomnieniami, ogłoszeniami, reklamami, etc, praktycznie wszystkim, co mogło w jakiś sposób uchylić rąbka tajemnic sztuki, jaką niewątpliwe było kiedyś szeroko pojęte likiernictwo.
Starałem się zbliżyć do sedna przepisu i trzymać historycznej wykładni, a wszelkie rozbieżności możliwie jak najbardziej ujednolicić. Czy mi się to udało? Wystarczy przeczytać książkę".
Szczegóły |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | inne, kulinaria |
Wydawnictwo: | Biblioteka Analiz |
Rok publikacji: | 2017 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.