Grażyna Tuchmacher, która z zawodu jest technikiem żywienia ukończyła wydział Technologii Żywności na Akademii Rolniczej w Poznaniu. Swoje kulinarno-medyczne zainteresowania zrealizowała jako nauczycielka dorastającej młodzieży. Pasja oraz wieloletnia obserwacja nawyków żywieniowych nastolatków jak i mody na niezdrową żywność i elementarnego braku świadomości jaki wpływ ma tego typu sposób odżywiania na rozwój fizyczny i umysłowy w okresie dojrzewania oraz na przyszłą ciążę zainspirowały do napisania książki pt.Zdrowe odżywianie i higiena kobiety ciężarnej.
Książka ta jest przeznaczona zarówno dla kobiet oczekujących dziecka jak i tych,które planują posiadanie potomstwa. Ten świetny poradnik , przystępnie przedstawia i podpowiada czytelniczkom zasady nie tylko prawidłowego odżywiania się, ale także zdrowego stylu życia, higieny i kosmetyki ciała, podczas dziewięciomiesięcznej ciąży, czyli najpiękniejszego i najważniejszego okresu w życiu każdej kobiety.
Książka autorstwa Grażyny Tuchmacher składa się 3 części następującej treści:
Część I zawiera:
Żywienie kobiety oczekującej dziecka
? będę szczęśliwą mamą
? prawidłowa waga w czasie ciąży
? zdrowe odżywianie kobiety ciężarnej
? wartość odżywcza podstawowych produktów żywnościowych
? warzywa i ich rola w żywieniu kobiety ciężarnej
? owoce jako naturalna słodycz
? mleko, jogurty, kefiry i sery jako źródła wapnia i białka
? jaja jako źródło cennych składników
? produkty zbożowe jako źródło węglowodanów
? ryby ? smaczne i zdrowe
? indyk to najlepszy drób
? mięso zwierząt rzeźnych
? jaki tłuszcz jest najzdrowszy?
? przyprawy kuchenne
? substancje chemiczne najczęściej dodawane do żywności
? planowanie jadłospisów
? wiosna
? lato
? jesień
? zima
Część II zawiera:
Higiena i kosmetyka kobiety oczekującej dziecka
? pielęgnacja ciała
? pielęgnacja cery
? pielęgnacja intymnych okolic ciała
? pielęgnacja skóry pod pachą
? pielęgnacja włosów
? pielęgnacja stóp
Część III zawiera:
Kuchnia młodej pani domu i przyszłej mamy
? zasady obowiązujące w kuchni
? potrawy z warzyw
? owoce w potrawach
? potrawy z mleka i jego przetworów
? dania z jaj
? potrawy mączne
? sałatki z makaronem
? zupy
? dania pól-mięsne z makaronami i warzywami
- potrawy z ryb
? dania z drobiu
? potrawy z mięsa
- Mini-przekąski
- przekąski i kilka wypieków
Autorka przedstawiła doskonałe przepisy dla kobiet w ciąży oraz czytelników, którzy lubią zdrowo się odżywiać: sałatka z groszku zielonego, karp w sosie chrzanowym, zimowa sałatka z owoców, jajecznica na parze, naleśniki z nadzieniem twarogowo - szpinakowym oraz pizza z łososiem.
Prawidłowe odżywianie oraz higiena w czasie ciąży ma służyć prawidłowemu rozwoju dziecka i dzięki temu poradnikowi można zaczerpnąć wiadomości, które posłużą w początkowym etapie ciąży jak i po urodzeniu dziecka.
Zmienia się wiele zaleceń na przełomie lat odnośnie zdrowia i pielęgnacji, odżywienia kobiet w ciąży, ale moim zdaniem ta książka uwzględnia nowości, a zawarte w niej przepisy oparte są na współczesnej oraz tradycyjnej kuchni.
Książka posiada fotografie zaprezentowanych przepisów, wykonaną w perfekcyjny sposób grafikę, uwagi z cennymi poradami Zapamiętaj!, tabela dotycząca substancji dodawanych do żywności - część I oraz interesujące anegdoty z perspektywy maleństwa. Oprawa miękka, stron 215.Wydana została przez Oficynę Wydawniczą Impuls.
Polecam przeczytać tą każdej przyszłej mamie.
Opinia bierze udział w konkursie