- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
O Akcji
Akcja Podziel się książką skupia się zarówno na najmłodszych, jak i tych najstarszych czytelnikach. W jej ramach możesz przekazać książkę oznaczoną ikoną prezentu na rzecz partnerów akcji, którymi zostali Fundacja Dr Clown oraz Centrum Zdrowego i Aktywnego Seniora. Akcja potrwa przez cały okres Świąt Bożego Narodzenia, aż do końca lutego 2023.Andrzej Sarwa Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry Armoryka Sandomierz Projekt okładki: Juliusz Susak Na okładce: Gillis Gillisz. de Bergh (1600-1669), Still life (1637-1639), (licencja public domain), źródło: Niniejsza publikacja stanowi fragment opracowania "Wielka księga nalewek" Uwaga! Porady zamieszczone w tej książce nie mają na celu zastąpienia medycznych porad lekarza. Skonsultuj się więc z nim, zanim zastosujesz propozycje tu przedstawione. Ani autor, ani wydawca nie ponoszą odpowiedzialności za szkody, straty lub choroby spowodowane leczeniem się na własną rękę. Copyright (C) 2013 by Wydawnictwo ,,Armoryka" Wydawnictwo ARMORYKA ul. Krucza 16 27-600 Sandomierz tel +48 15 833 21 41 e-mail: ISBN 978-83-7950-073-4 Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry Wino akacjowe I Robinia akacjowa, zwana popularnie akacją białą, dostarcza nam nie tylko surowca leczniczego, ale również do produkcji doskonałego wina, mającego tę dodatkową zaletę, iż jest również zdrowe. A oto przepis na produkcję tego wybornego trunku. Aby uzyskać 40 litrów płynu do fermentacji, należy wziąć: 10 litrów kwiatów robinii akacjowej 30 litrów wody 12 cytryn 8 pomarańczy 4 kg cukru 100 g drożdży Zebrać kwiaty, a po przyniesieniu ich do domu poodrywać od szypułek i rozłożyć cienką warstwą na folii, aby powyłaziło z nich robactwo, a także, by lekko przywiędły. Najlepiej rozłożyć je wieczorem. Rano zbieramy kwiaty, raz jeszcze dokładnie przeglądamy, aby ostatecznie je oczyścić. Kwiaty nadgniłe, obeschnięte czy brudne usuwamy. Wytrzepujemy z ich także resztę robactwa, jeśli takowe zostało. Następnie odmierzamy objętość kwiatów litrowym słoikiem, nie ubijając ich, ale ugniatając dość mocno. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody: liczymy trzy litry na słoik kwiatów. Kwiaty wkładamy do obszernego naczynia (najlepiej do beczułki ceramicznej). Cytryny i pomarańcze dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki (wraz ze skórkami) i wrzucamy do kwiatów. Wodę gotujemy, wrzątkiem zalewamy kwiaty, pomarańcze i cytryny. Teraz niech ta mieszanina postoi przez trzy dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu płyn zlewamy, z kwiatów i cytryn wyciskamy sok (staramy się go wycisnąć jak najwięcej). Sok łączymy z odlaną wcześniej wodą i przecedzamy przez gazę, aby płyn był w miarę czysty. Teraz rozpuszczamy w wodzie cztery kilogramy cukru i dodajemy go do soku. Wreszcie płyn zakażamy drożdżami piekarniczymi (nie winnymi!), których dajemy 10 dag na 40 litrów płynu. Po ukończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina uzyskujemy słodki, wyborny trunek. Jest to wino białe, czyste, o miłym zapachu. Ma tylko jedną wadę -- jest nietrwałe, przechowuje się je najwyżej dwa--trzy lata. Wino z mniszka lekarskiego Mniszek lekarski dostarcza nam nie tylko surowca leczniczego, bardzo zdrowej sałaty (popularnej szczególnie we Francji), ale również służy do produkcji wspaniałego wina, mającego tę dodatkową zaletę, iż jest również zdrowe. A oto przepis na produkcję tego wybornego trunku: Aby uzyskać 40 litrów płynu do fermentacji, należy wziąć: 10 litrów kwiatów mniszka lekarskiego 30 litrów wody 12 cytryn 12 kg cukru 100 g drożdży Zebrać kwiaty, urywając je możliwie bez szypułek. Po przyniesieniu do domu rozłożyć cienką warstwą na folii, by powyłaziło z nich robactwo oraz by lekko przywiędły. Najlepiej rozłożyć je wieczorem. Rano zbieramy kwiaty z folii, raz jeszcze dokładnie przeglądamy, aby ostatecznie je oczyścić. Kwiaty nadgniłe, obeschnięte czy brudne usuwamy. Wytrzepujemy z nich także resztę robactwa, jeśli takowe zostało. Następnie odmierzamy objętość kwiatów litrowym słoikiem, nie ubijając ich przy tym, ale ugniatając dość mocno. Przygotowujemy odpowiednią ilość wody: liczymy trzy litry na słoik kwiatów. Kwiaty wkładamy do obszernego naczynia (najlepiej do beczułki ceramicznej). Cytryny dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki (wraz ze skórkami) i wrzucamy do kwiatów. Wodę gotujemy, wrzątkiem zalewamy kwiaty i cytryny. Teraz niech ta mieszanina postoi przez trzy dni w ciepłym miejscu. Po upływie tego czasu płyn zlewamy, z kwiatów i cytryn wyciskamy sok (staramy się go wycisnąć jak najwięcej). Sok łączymy z odlaną wcześniej wodą i przecedzamy przez gazę, aby płyn był w miarę czysty. Teraz rozpuszczamy w wodzie dwanaście kilogramów cukru i dodajemy go do soku. Wreszcie płyn zaszczepiamy drożdżami piekarniczymi (nie winnymi!), których dajemy 10 dag na 40 litrów płynu. Po ukończeniu fermentacji i sklarowaniu się wina uzyskujemy słodki trunek z leciutką nutką goryczy. Jest to wino złocistobiałe, czyste, o miłym zapachu. Ma jednak wadę -- jest nietrwałe, przechowuje się je tylko dwa--trzy lata. Spis treści Okładka Strona tytułowa Strona redakcyjna Ziołowe i owocowe wzmacniające i lecznicze wina i cydry: Wino akacjowe I Wino akacjowe II Wino aloesowe Wino arcydzięgielowe Wino babkowe Wino bazyliowe Wino bzowe Wino brzozowe (z soku brzozowego) Wino bylicowe Wino piołunowe Wino cebulowe Wino bławatkowe I Wino bławatkowe II Wino chrzanowe Wino czosnkowe Wino dziurawcowe Wino z głogu Wino goryczkowe I Wino goryczkowe II Cydr gruszkowy Cydr jabłkowy -- jabłecznik I Cydr jabłkowy -- jabłecznik II Truneczek jarzębinowy Wino jarzębinowe Wino z jasnoty białej I Wino z jasnoty białej II Wino jemiołowe Wino jeżynowe Wino klonowe (z soku klonowego) Wino koperkowe Wino fenkułowe I Wino fenkułowe II Wino lipowe I Wino lipowe II Wino malinowe Wino marchwiane Wino melisowe Wino z mniszka lekarskiego Wino morwowe Wino pierwiosnkowe I Wino pierwiosnkowe II Wino pietruszkowe I Wino pietruszkowe II Wino z pigwy Wino z pigwy Wino z pigwowca Wino pokrzywowe Wino porzeczkowe Wino rdestowe z rdestu ostrogorzkiego Wino z owoców dzikiej róży Wino różane I Wino różane II Wino różane III Wino różane IV Wino z salsefii (owsianych korzonków) Wino selerowe I Wino selerowe II Wino ze skorzonery Wino szczawiowe Wino szparagowe Wino świerkowe Wino tarninowe Wino oczyszczające Wino wzmacniające I Wino wzmacniające II Wino gorzkie sercowe I Wino gorzkie sercowe II Wino wiśniowe Wino z żyta
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024
Szczegóły | |
Dział: | Ebooki pdf, epub, mobi, mp3 |
Kategoria: | kulinaria |
Wydawnictwo: | Armoryka |
Wydawnictwo - adres: | wydawnictwo.armoryka@interia.pl , http://www.armoryka.strefa.pl/ , PL |
Rok publikacji: | 2013 |
Język: | polski |
Zabezpieczenia i kompatybilność produktu (szczegóły w dziale POMOC): | *Produkt jest zabezpieczony przed nielegalnym kopiowaniem (Znak wodny) |
Zaloguj się i napisz recenzję - co tydzień do wygrania kod wart 50 zł, darmowa dostawa i punkty Klienta.