- Książki Książki
- Podręczniki Podręczniki
- Ebooki Ebooki
- Audiobooki Audiobooki
- Gry / Zabawki Gry / Zabawki
- Drogeria Drogeria
- Muzyka Muzyka
- Filmy Filmy
- Art. pap i szkolne Art. pap i szkolne
Promocje
Wydawnictwa
Wyróżnione
Czy są wśród Was fani słodkości? Wierzymy, że nie zawędrowaliście tutaj przypadkiem. To właśnie w tej kategorii: książki z ciastkami i deserami dostępne są najlepsze przepisy i wytyczne na temat najwyborniejszych słodyczy, które możesz zrobić zdrowo i to całkiem sam. Sprawdź ofertę sklepu internetowego Gandalf.com.pl.
Wiedziałeś, że nazwa „deser” pochodzi od francuskiego słowa desservir, co oznacza „sprzątać ze stołu”? Jest to określenie na słodką potrawę, która podawana jest na koniec posiłku – obiadu, kolacji lub przyjęcia – lub na podwieczorek czy też w trakcie niezobowiązującego spotkania o dowolnej porze dnia.
Jeśli zastanawiasz się, czy słodkości są odpowiednim wyborem na posiłek, dobrym przykładem są właśnie desery. Książka kulinarna podkreśla, że stanowią one uzupełnienie wartości energetycznej i odżywczej konkretnego spożywanego posiłku dziennego.
Książka z wypiekami zawiera listę surowców, z których można sporządzić desery różnego rodzaju. Przede wszystkim tworzone są one z mąki, jaj, kaszy, owoców, mleka, przetworów, kakao, cukru. Poszczególne surowce poddawane są różnym technikom obróbki kulinarnej, zarówno wstępnej, jak i termicznej. Desery robione są zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Specyficznym rodzajem deseru jest ciasto, które opiera się na bazie pieczenia różnego rodzaju przetworów zbożowych, chociażby mąki, i łączeniu ich z cukrem, jajkami, tłuszczami, wodą. Książka z ciastami zawiera przepisy na pieczone desery różnego typu – możemy wyróżnić ciasta rosnące, robione na bazie tłuszczu, twarogowe, parzone, naleśnikowe, piwne, biszkoptowe, makaronowe.
Aktualnie często neguje się spożywanie ciast, które przez dobór składników nie zawsze uważane są za zdrowe. Są jednak ciasta godne polecenia, które przygotowywane są na bazie mąki pełnoziarnistej, są bogate w minerały, witaminy, błonnik, są mniej obciążające dla układu insulinowego.
W kulturze europejskiej bardzo popularne są desery, które robione są na bazie mleka, śmietany kremówki i twarogu. Mowa tutaj nie tylko o lodach, ale i o jogurtach, gotowanych budyniach, kremach, ubijanych musach. Dodatkowo bita śmietana może być traktowana nie tylko sama w sobie jako deser, ale jest również istotnym deserowym dodatkiem, chociażby do gofrów, tortów, ptysiów, ciastek.
Książka kucharska ciasta takie jak serniki (pieczone i na zimno), ciasta kremowe, szarlotki i wiele innych również zalicza do deserów. Niemal każdy region na świecie ma swój słodki specjał, z którego słynie. Włochy kojarzą się przede wszystkim z panna cottą i tiramisu, Francja z deserem crčme brűlée, a Hiszpania z churrosami.
Sprawdź ofertę Naszego internetowego sklepu – książka z przepisami na ciasta to must have dla fanów słodkości. Wśród popularnych tytułów zwróć uwagę na: Wege słodkości, Czekolada. Słodkie wypieki. Desery. Czekoladki. Napoje, Słodkie sekrety czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem, Fit desery z kilku składników. Jak jeść zdrowo nie rezygnując ze słodyczy, Ciasta i desery. Bezglutenowe podróże.
Wpisz swój adres e-mail: