SPRAWDŹ STATUS ZAMÓWIENIA
POMOC I KONTAKT
Ulubione
Kategorie
Wszystkie kategorie

Książki o kuchni francuskiej

Jeśli myślimy o kuchni francuskiej, często na myśl nasuwają się żabie udka, ślimaki, mule. Oczywiście skorupiaki i owoce morza są niezwykle ważne w kuchni francuskiej, książka kucharska potwierdzi, że nie jest to jednak jedyny trop. Delikatne, fantazyjne i lekkie potrawy znajdziesz w dziale: książki o kuchni francuskiej na Gandalf.com.pl.

Kuchnia francuska, czyli jaka?

Książka kucharska francuska podkreśli z pewnością, że tworzone przez Francuzów potrawy są bardzo odmienne i uwarunkowane od tradycji regionalnych różnych historycznych krain, które w skład Francji wchodzą bądź wchodziły. Mimo że w dużej części kuchnia francuska kojarzona jest z żabami, udkami, ślimakami, to także bagietka, sery, wino. Nie jest jednolita, a na pewno nie można jej sprecyzować konkretnie lub ogólnie.

Książki o kuchni francuskiej podkreślają, że można w niej wyróżnić kuchnię wyższą, w której dostępne są drogie, tradycyjne dania i ekskluzywne potrawy, a także kuchnię nową, gdzie pojawiają się przede wszystkim lekkie, zdrowe i krótko przyrządzanie dania.

Pierwszym zbiorem przepisów kulinarnych – kuchnia francuska – była książka Le Viandier napisana przez Guillaume'a Tirela w XIV wieku.

Kuchnia francuska – książka kucharska

We Francji najczęściej spożywa się śniadanie, obiad i kolację. Książki o kuchni francuskiej wyjaśniają, że śniadanie francuskie składa się zazwyczaj z bagietki lub croissanta z dżemem lub masłem, a także z kawy lub czekolady, podawanych w małych miseczkach, by zamoczyć bagietkę. Podczas śniadania pije się często sok pomarańczowy.

Kuchnia francuska – książka potwierdza, że obiad powinien być posiłkiem obfitym, kilkudaniowym. Na początku podawane są przystawki, następnie danie główne, sery, deser, a na końcu kawa. Zupy we Francji nie stanowią ważnego elementu obiadowego i nie są podawane zbyt często. Obiad spożywany jest między godziną 12:00, a 14:00. Kolacja trwa długo, a odbywa się między godziną 20:00, a 22:00. Wtedy podawane są dania na ciepło.

Przepisy kulinarne – kuchnia francuska

Wśród popularnych przepisów francuskich kuchnia francuska zwraca uwagę przede wszystkim na zupę cebulową, wołowinę po burgundzku, mule i ostrogi, sałatki z kozim serem. Według Francuzów każdy posiłek trzeba zakończyć kawałkiem sera. Tradycyjnym deserem jest natomiast krem brűlée, tarta jabłkowa, tarta Tatin,  gateau au chocolat fondant.

Wśród popularnych książek o kuchni francuskiej na Gandalf.com.pl dostępne są takie publikacje jak: W mojej francuskiej kuchni, Sekrety francuskiej kuchareczki, Kulisy Kulinarnej Akademii, Miłość, Bóg i kuchnia francuska, Moja mała francuska kuchnia.


... ...