Książki o kuchni polskiej
Nasza narodowa kuchnia jest naprawdę smakowita, a zachwyca także ludzi z innych krajów. To do niej tęsknimy, będąc poza domem czy po prostu za granicą. Sprawdź dział: kuchnia polska – książka na Gandalf.com.pl i zdobądź przepisy na ulubione polskie potrawy.
Książka kucharska kuchnia polska
Wiedziałeś, że na kształtowanie się obliczy polskiej kuchni wpływ miały przemiany historyczne? Warto pamiętać, że tereny kształtującej się Rzeczypospolitej Polskiej były zamieszkiwane przez różne narody, co spowodowało napływ kulinarnych inspiracji tatarsko-tureckich (wcześniej mongolskich), rusińskich, niemieckich, francuskich, włoskich, żydowskich.
Książka kucharska tradycyjna kuchnia polska z pewnością wspomni o najpopularniejszych potrawach, takich jak pierogi, gołąbki, kotlet schabowy, mielone, bigos, golonka, potrawy z kapusty i zmienników, liczne zupy, wśród których wyróżnia się żurek, kapuśniak, barszcz czerwony, rosół, zupę grzybową, zupę ogórkową. Polacy kochają także specyficzne potrawy i napoje takie jak flaki, ogórki kiszone, zsiadłe mleko, maślankę, kefir.
Szczególnie popularne polskie desery, które również omówione zostaną w książce kucharskiej polskiej, to przede wszystkim makowiec, faworki, babka, sernik, pierniki, pączki.
Polska kuchnia – książka
Wśród polskich przysmaków zwrócić uwagę warto także na trunki. Polska kuchnia książka kucharska zaznacza, że niegdyś niezwykle popularny w Polsce był pitny miód, który następnie został wyparty przez pędzoną ze zbóż i ziemniaków wódkę. Niezwykle popularne jest także piwo chmielowe.
Z napojów niealkoholowych duże znaczenie zyskała herbata przywieziona do Polski z Anglii. Najczęściej pita z dodatkiem plasterka cytryny i posłodzona cukrem. Popularna jest także kawa pita w Polsce od XVIII wieku (również przez niższe warstwy społeczne).
Kuchnia polska – książka
Jeśli chcielibyśmy wyodrębnić smaki typowe dla kuchni polskiej, książka z pewnością Ci w tym pomoże. Wyodrębnić warto takie smaki jak słony, solony, słodki, lekko fermentowany lub kiszony (w tym przypadku są to, chociażby ogórki czy kapusta), także umiarkowanie ostry (np. chrzan), korzenny, ziołowy (macierzanka, anyż, kminek, gorczyca i inne), kwaskowaty (kwaśna śmietana czy kapusta), kwaśno-słodki (zyskiwany dzięki jabłkom, żurawinie lub innymi owocom).
Polska kuchnia książka kucharska podkreśla znaczenie koperku i maku, a kiedyś także siemienia lnianego. Ostre i silne smaki są najczęściej łagodzone i dopełniane śmietaną.
Warto także wspomnieć, że popularny w kuchni ocet w Polsce wytwarzany jest na bacie spirytusu (nie jak w wielu miejscach na bazie kwaśnego wina) i służy do marynat i konserwacji.
Książki o kuchni polskiej na Gandalf.com.pl
W kronikach średniowiecznych znajdziemy wzmianki o tym, że kuchnia polska jest przede wszystkim obfita, ciężka i korzenna. Jej znakiem rozpoznawalnym jest duża ilość mięsa i kasz. Tamtejsza kuchnia polska jest także wzbogacona dużą ilością przypraw – od pieprzy, przed gałkę muszkatołową po jałowiec. Wspomina się także o gęstych i aromatycznych sosach.
Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o kuchni polskiej, książki o niej to Twój must have. Sprawdź najlepsze tytuły, wśród których szczególnie popularne są: Zdrowo, lokalnie, naturalnie Slow food po polsku, Domowa kuchnia polska. 375 przepisów na każdą okazję, Podroby po staropolsku. Sekrety polskiej kuchni, Kuchnia polskich Kresów.