Książki o kuchni śródziemnomorskiej na Gandalf.com.pl
Jeśli chcesz poznać kulinarne tradycje obszaru Morza Śródziemnego, dobrze trafiłeś. Na stronie sklepu internetowego Gandalf.com.pl dostępne są książki o kuchni śródziemnomorskiej, które omówią najlepsze przepisy, popularne zwyczaje, regionalne i narodowe potrawy.
Kuchnia śródziemnomorska – książka
Warunki geograficzne sprawiły, że mimo regionalnych i narodowych różnic kuchnia śródziemnomorska jest podobna w różnych rejonach przez klimat, wpływy historyczne, wymianę handlową.
Kuchnia śródziemnomorska – książka potwierdza, że typowymi składnikami są ryby i owoce warzyw, a także różne rodzaje warzyw i owoców, a także oliwa z oliwek, która stosowana jest do smażenia i dressingu. Mięso zazwyczaj jest grillowane, ale odgrywa drugorzędną rolę dla posiłku. Podstawowym napojem jest zaś wino.
Warto podkreślić, że mówiąc o kuchni śródziemnomorskiej, mówimy zarówno o kuchni chorwackiej, greckiej, cypryjskiej, hiszpańskiej, marokańskiej, jak i portugalskiej czy włoskiej. W tych krajach jest ona wpisana na listę reprezentatywną niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Kuchnia śródziemnomorska – książka kucharska
Za jedną z najzdrowszych diet na świecie, uważana jest właśnie dieta śródziemnomorska. Książka kucharska podkreśla, że kuchnia poszczególnych krajów basenu Morza Śródziemnego różni się od siebie, ma także wspólne cechy. Gotowane potrawy są lekkie, niskokaloryczne, zdrowe przede wszystkim.
Jeśli wciąż zastanawiasz się, jak podzielić kuchnię śródziemnomorską, książka kucharska z pewnością przedstawi Ci wszystkie możliwości. W tym przypadku możemy mówić o kuchni śródziemnomorskiej regionalnej: północnoafrykańskiej, przede wszystkim marokańskiej, wschodnio-śródziemnomorskiej, która obejmuje Turcję, Syrię, Liban, Izrael, Egipt, a także południowo-europejskiej, której przewodniczy Hiszpania, Francja, Włochy. Kuchnię grecką jedni zaliczają do południowoeuropejskiej, inni zaś do wschodnio-śródziemnomorskiej. Odnaleźć w niej można cechy każdej z nich.
Dieta śródziemnomorska – książka
Już ustaliliśmy, że jedną z najlepszych i najkorzystniejszych dla zdrowia diet jest dieta śródziemnomorska. Książka kulinarna opisuje popularne potrawy każdego z regionów. Dania kuchni północnoafrykańskiej należą do tych bardziej pikantnych i wyrazistych w smaku. Przez wzgląd na wyznanie (islam) nie ma w niej alkoholu, tak, jak w krajach muzułmańskich Bliskiego Wschodu. W południowej części Europy do posiłków wybiera się wino, które spożywane w umiarkowanych ilościach zapobiega miażdżycy i nowotworom.
W przypadku diety śródziemnomorskiej przepisów – książki zwracają uwagę na dominację ryb, owoców morza, świeżych warzyw i owoców. Popularne są także zioła, sery, oliwa z oliwek.
Węglowodany, znajdujące się na najniższym poziomie piramidy żywieniowej, stanowią 60% diety śródziemnomorskiej. Węglowodany zawarte są w roślinach strączkowych, zbożach nieoczyszczonych, mące razowej, makaronach z pszenicy durum, w warzywach i owocach. 30% to tłuszcze, które dostarczane są przede wszystkim dzięki oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym, pestkach winogron. 10% to natomiast białka, znajdujące się na szczycie piramidy. Białko spożywane jest zwłaszcza w postaci mięs – jagnięciny, koźlęciny, cielęciny, drobiu, wołowiny, a zwłaszcza dzięki rybom, owocom morza, serom (owczym i kozim).
Kuchnia śródziemnomorska – książki na Gandalf.com.pl
Sprawdź ofertę książek o kuchni śródziemnomorskiej, którą dla Ciebie przygotowaliśmy. Wśród popularnych tytułów znajdziemy między innymi: Dalmacja. Książka kucharska, Lampart w pomarańczach, Entre amigos. Hiszpański przepis na szczęście, Klasyczna kuchnia grecka. Krok po kroku do perfekcji, Kuchnia portugalska.