Książki o kuchni włoskiej
Nawet jeśli aktualnie wyjazd do Włoch jest dla Ciebie niemożliwy, my sprowadzimy ten kraj dla Ciebie do Polski. Zaglądaj na Gandalf.com.pl i sprawdź książki o kuchni włoskiej, które z pewnością pomogą Ci przygotować włoskie przysmaki, by chociaż na moment przenieść się do Włoch i zasmakować kuchni śródziemnomorskiej.
Kuchnia włoska, czyli jaka?
Powszechnie uważa się, że jedną z najlepszych i najzdrowszych kuchni na świecie jest właśnie kuchnia włoska. Książki kucharskie prezentują przepisy na włoskie potrawy, nie tylko te tradycyjne, ale także mniej popularne. Kuchnia włoska obok francuskiej znajduje się w czołówce najpopularniejszych kuchni europejskich. W poszczególnych przepisach znajdziemy dużą ilość warzyw i coraz popularniejszych przypraw, wśród których wyróżnić warto oregano, estragon, rozmaryn. Kuchnia włoska – książka podkreśla istotną rolę parmezanu, oliwy, pomidorów, cebuli, czosnku, a także oliwek.
Książka kucharska – kuchnia włoska
Szczególnie popularne dla tej kuchni są potrawy mączne, rybne oraz owoce morza. Kuchnia włoska kojarzy się zwłaszcza z przygotowywaniem dań ze świeżych składników, które o danej porze roku dostępne są w konkretnej okolicy. Ponieważ Włosi dość rygorystycznie podchodzą do panujących zasad kulinarnych, nie chodzą na ustępstwa, jeśli chodzi o składniki i dodatki oraz ich jakość.
Książka o kuchni włoskiej podkreśla, że jest ona niezwykle różnorodna, a w poszczególnych regionach Włoch mogą górować nieco inne przysmaki lub w inny sposób będą przyrządzane. Tak jak Neapol słynie z pizzy, tak Sycylia z deserów. Na północy przeważa ryż i polenta, na południu zaś makarony i oliwa.
Książka kucharska włoska
Takie potrawy jak spaghetti, pizza, risotto, ravioli, lasagne są częstym elementem książek kucharskich. Kuchnia włoska to jednak nie tylko dania z makaronu, ryżu czy mąki. To także wspaniałe desery, wśród których szczególną furorę robią tiramisu i panna cotta.
Książka kucharska włoska dużą uwagę poświęca daniom mącznym i słodkościom, zwłaszcza że tradycyjny posiłek włoski jest dość obfity i składa się z przystawki, pierwszego dania, czyli pasty bądź innej mącznej potrawy lub zupy, drugiego dania, czyli ryby, mięsa lub drobiu oraz sałatki w ramach dodatku, a kończy deserem.
Książka o kuchni włoskiej na Gandalf.com.pl
Czy wiedziałeś, że najsłynniejsze włoskie potrawy to efekt biedy? Ponieważ nic nie można było zmarnować, do gotowania wykorzystywano nawet najmniej wartościowe części ryb i zwierząt.
Ale książka kucharska – kuchnia włoska to także pomysły na śniadania, drinki, koktajle, sposoby na wykorzystywanie owoców, warzyw i różnego rodzaju alkoholi. Sprawdź tytuły dostępne na Gandalf.com.pl, wśród których szczególną uwagę warto zwrócić na: Italia do zjedzenia, Włoska sztuka dobrego gotowania, Smaki kuchni włoskiej, WŁOCHY Smak i piękno. Przewodnik i przepisy kulinarne.