Można śmiało uznać, że książka kulinarna to jedna z najchętniej kupowanych pozycji na rynku wydawniczym. Z tego względu, książek poświęconych przygotowywaniu najrozmaitszych dań i potraw cały czas przybywa. Książki kucharskie to doskonałe kompendium wiedzy dla osób, które chcą nauczyć się gotować lub rozwijać swoją kulinarną pasję. Z ofertą książek kucharskich od Gandalf.com.pl gotowanie stanie się prawdziwą przyjemnością!
Książki kucharskie
Atrybutem każdego miłośnika gotowania powinna być książka kucharska. Autorzy, tworzący własne przepisy czy oryginalne receptury zamieszczone w książce, to często osoby znane z mediów i telewizji, a także szefowie kuchni, restauratorzy czy dietetycy. Dużym atutem książek kucharskich są zdjęcia, na których pokazane są przygotowane dania, potrawy, desery czy przekąski. Jednakże, na kartach książek o gotowaniu w roli głównej występują sprawdzone przepisy oraz przedstawione krok po kroku poszczególne etapy przygotowania konkretnych potraw. Dzięki temu, jesteśmy w stanie w pełni wykorzystać możliwości, jakie daje książka i stworzyć wyjątkowe dania (np. dania obiadowe) we własnej kuchni. Zwłaszcza wielu początkujących kucharzy nie wyobraża sobie procesu gotowania bez książki pod ręką. Jak jednak nie pogubić się w gąszczu rozmaitych publikacji i wybrać najlepszą książkę, która realnie pomoże Ci w przygotowaniu pysznego jedzenia?
Książka kucharska - co wybrać?
Wybór odpowiedniej książki kucharskiej nie musi być wcale taki trudny. Na początek wystarczy realnie ocenić swoje kulinarne zdolności. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z gotowaniem, poszukaj publikacji, która kładzie nacisk na podstawy - od technik krojenia, przez wyjaśnienie funkcji poszczególnych składników, po prostotę i klarowność przepisów. Dla bardziej zaawansowanych interesującą opcją będą książki, opisujące proces przygotowania dań, które wymagają większych zdolności w kuchni. Warto też zastanowić się, czy wolisz książkę bogato ilustrowaną, czy też cenisz sobie bardziej warstwę tekstową. Możesz również skupić się na zgłębianiu tajemnic kuchni danego kraju czy regionu.
Kuchnia polska
Wśród książek z kategorii kulinaria znajdziesz przepisy, związane z kuchnią tradycyjną i regionalną. Wśród nich prym wiodą tytuły poświęcone polskiej kuchni. Zawierają nie tylko przepisy na wyjątkowe dania, lecz także oferują czytelnikom opowieści o korzeniach i znaczeniu potraw w kulturze narodowej. Książki te spowodują, że z chęcią odkryjesz nieznane wcześniej składniki i nieco poeksperymentujesz w kuchni. Umożliwią Ci one również zagłębienie się w historię, zwyczaje i współczesne trendy, związane z jedzeniem w Polsce. Wśród tytułów, promujących nasze rodzime smaki, warto zapoznać się choćby z Kuchnią polską od Polskiego Wydawnictwa Ekonomicznego czy Smaki Polski, autorstwa Roberta Stępkowskiego.
Kuchnie świata
Osoby, które wolą poznawać kulinaria z całego świata, posiadają jeszcze większe spektrum możliwości. Książki o kuchni włoskiej, francuskiej, śródziemnomorskiej czy azjatyckiej oferują niezwykle zróżnicowaną podróż po najlepszych przepisach oraz kulturowych kontekstach, związanych z jedzeniem. Od aromatycznych przypraw z azjatyckich uliczek po śródziemnomorskie smaki oliwek, serów i owoców morza - książki te sprawiają, że czytelnik zgłębia kuchnię danego kraju, tradycyjne techniki gotowania oraz bardziej nowoczesne interpretacje dań. W tym przypadku w oczy rzuca się zwłaszcza książka Italia na talerzu, która stała się już prawdziwym bestsellerem.
Najlepsze książki kulinarne na Gandalf.com.pl!
W księgarni internetowej Gandalf.com.pl znajdziesz dużą różnorodność inspirujących tytułów. Od klasycznych przepisów tradycyjnej kuchni, przez zagraniczne menu, aż po zdrowe potrawy kuchni roślinnej. Nasze książki będą Twoim prywatnym szefem kuchni. Rozpocznij podróż po kulinarnych smakach już dziś!