Jesteś tym, co jesz! Chyba każdy zna te słowa. W dzisiejszych czasach, niestety, coraz więcej ludzi choruje przez złe odżywianie. W sklepie wkładamy do naszego koszyka produkty, które nam wydają się zdrowe. Tymczasem zwykły jogurt zawiera niekiedy pięć łyżeczek cukru. Zwyczajne mleko wytrzymuje znacznie dłużej, nie mówiąc już o innych produktach. Producenci, aby mało wydać na wytworzenie żywności, a za to sprzedać jak najdrożej, stosują radykalne kroki. Niestety coraz mniej ludzi zdaje sobie sprawę z tego, czym się karmi.
Zofia Wieczorek-Chełmińska przychodzi z pomocą osobom, które pragną zdrowo się odżywiać, oferując publikację Nowoczesna dietetyczna książka kucharska. Książka została wydana po raz pierwszy we wcześniejszych latach, natomiast w tym roku jej wydanie zostało wznowione. Autorka ma nadzieję, że przysłuży się w poprawie stanu zdrowia wielu ludzi, chce także, żeby byli oni świadomi tego, co kładą sobie na talerz.
Książka podzielona jest na dwie części: ogólną i szczegółową. W ogólnej części autorka przedstawiła zdrowotne podstawy żywienia, m.in. sześciopunktowy program racjonalizacji sposobu odżywienia wg. Trimmera. Dowiemy się również, jak obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne. Dodatkowo znajdziemy szeroki zakres wiedzy na temat białek, tłuszczy, węglowodanów itp. Ten dział bogaty jest także w tabele, które ułatwiają odbiór tekstu. Zofia Wieczorek-Chełmińska dokonała również dietetycznej i zdrowotnej oceny ważniejszych produktów spożywczych. Dowiemy się wiele o produktach, takich jak: bakłażan, cebula, grejpfrut, herbata, orzechy itp. Dla wielu osób praktyczne okażą się również przykłady jadłospisów.
Przejdźmy więc do części szczegółowej, która jest bardziej rozbudowana. Dominują w niej przepisy. Na początku znajdziemy listę napojów, a następnie instrukcje, jak je przyrządzić. Przyznam, że jest tu wiele ciekawych pomysłów na smaczne napoje, których sama mam ochotę spróbować. Przy każdym przepisie zamieszczone są również wartości odżywcze, np. herbata z mlekiem zawiera: wapń, żelazo, witaminę A, B1, B2, C a także cholesterol. Do tego wypisane są również kalorie oraz ilość białek, tłuszczy, węglowodanów, błonnika itp. Kolejno znajdziemy przepisy na chleb domowy, dodatki do pieczywa, przystawki, zupy, dodatki do zup, potrawy z mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb, potrawy półmięsne, potrawy jarskie, potrawy z warzyw i owoców, sosy, wypieki domowe. Pisarka daje swoim czytelnikom wskazówki, jak powinniśmy oczyszczać i myć warzywa oraz owoce.
Dlaczego ta publikacja jest wartościowa? Ponieważ porusza bardzo ważny i aktualny temat odżywiania. Aktualny, ponieważ społeczeństwo ma coraz większe problemy z nadwagą i otyłością, jak i innymi chorobami wywołanymi złym odżywianiem. Jest to książka idealna dla osób, które chcą nabyć wiedzę o zdrowej żywności. Autorka opisała wszystko prostym językiem. Nie operuje niezrozumiałymi terminami medycznymi, które zniechęcają bardzo często do czytania.
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska da wam wiedze, dzięki której będziecie mogli świadomie się odżywiać. W dzisiejszych czasach ważna jest świadomość tego, co jemy, gdyż - tak jak wspomniałam na początku - zwykły jogurt może zawierać nawet cztery łyżeczki cukru. Niestety cukier wywołuje wiele szkód w naszym organizmie. Oczywiście jest to jeden przykład z wielu. Pomimo tego, że bardziej stronię za innym sposobem żywienia i wspieram Iwonę Wierzbicką, to uważam, że książka ta powinna znaleźć się w każdym domu.