Opis produktu:
Słonecznik łuskany 1 kg
Jedna z najpiękniejszych roślin uprawnych i ozdobnych, o równie ciekawych zastosowaniach, co walorach wizualnych. Na polskich polach zakwita w samym środku lata, dekorując grządki aż do późnej jesieni. Nasiona słonecznika są wyjątkowo chrupiące i odżywcze.
Niegdyś pieczołowicie wyłuskiwane z twardych biało-czarnych łupin ‒ dzisiaj dostępne już łuszczone, w wygodnej, kompaktowej formie.
Słonecznik - nie tylko na słono!
Z pozoru nasiona słonecznika to po prostu smaczna, chrupiąca przystawka oraz zdrowe urozmaicenie dla tłustych chipsów i kalorycznych, słonych paluszków. Tak naprawdę jednak produkt ten stwarza sporo możliwości kulinarnych. Najłatwiej dodać go do owsianki lub ‒ po wcześniejszym uprażeniu na suchej patelni ‒ zwieńczyć nim dowolną sałatkę warzywną. Przy odrobinie wysiłku z łuskanego słonecznika można także przygotować wegański twarożek lub pastę do smarowania pieczywa, namaczając ziarna na noc, a następnie blendując z przyprawami. Inną ciekawą propozycją jest przyrządzenie chałwy lub masła z prażonego słonecznika. Propozycje te, choć brzmią nieco egzotycznie i pracochłonnie, w praktyce są proste w wykonaniu i zdecydowanie warte skosztowania.
Sposób przygotowania i przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Skład:
Słonecznik łuskany.
Wartości odżywcze::
W 100 g / w porcji 50 g / % RWS* w 50 g:
- Wartość energetyczna 2471 kJ / 595 kcal, 1236 kJ / 297 kcal, 15%
- Tłuszcz 43,7 g / 21,9 g / 31%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,42 g / 2,21 g / 11%
- Węglowodany 18,6 g / 9,3 g / 4%
- w tym cukry 2,3 g / 1,2 g / 1%
- Błonnik 6,0 g / 3,0 g / -
- Białko 28,8 g / 14,4 g / 29%
- Sól** 0,01 g / < 0,01 g / < 1%
- Magnez 359 mg / 180 mg / 96%
- Cynk 2,69 mg / 1,35 mg / 27%
- Witamina B1 (Tiamina) 1,32 mg / 0,66 mg / 120%
* Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal), ** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Informacja o alergenach:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024